lulla

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Cestovanie vlakom

Rozhodla som sa, že opäť pocestujem na víkend na sever. Nie, že by sa mi nepáčilo zjarnievanie, ktoré tu teraz prebieha, ale domov ma volá.

Cestovanie vlakom môže byť veľmi zaujímavé. Pomaly ho budem zaraďovať medzi adrenalínové športy.

Prvým problémom je dostať sa vôbec na vlakovú stanicu. Vďaka bratislavskej MHD si človek užije, najmä v prípade, keď čaká na zastávke a zistí, že daný spoj tadiaľ nepremáva, lebo je výluka. Aj keď sa vám náhodou podarí nastúpiť do správneho čísla, nemáte záruku, že sa dostanete tam, kam očakávate (vodič si pomýli trasu - áno, stáva sa, alebo pri jazde trolejbusom vypadne dodávka prúdu... a to ešte nehovorím o dopravných zápchach).

Keď už na vlakovej stanici čakáte a rozhodnete sa podľa informačnej tabule nájsť správne nástupište, to sa vám nemusí podariť - vlak pristavia k inému. Ženský hlas hlásiaci, že rýchlik ten a ten na tej a tej koľaji je pripravený na odchod, ukončite nástup je aj tak zbytočné počúvať, lebo vlak už pred pol minútou odišiel.

Ak patríte medzi tých štastných, ktorí majú miestenku v kupé druhej triedy, tešte sa. Vašimi spolusediacimi môžu byť študenti, dôchodcovia, ale aj panie, ktoré sa tvária dôležito, veční telefonisti, robotníci z Oravy alebo východu, ktorí oslavujú novorodeného syna jedného z nich, vojaci, športové detské a dorastové družstvá (od volejbalu až po gymnastiku), mladí účastníci táborov a školských výletov, väzenskí farári, záhradkári... Každého z nich spoznáte podľa pribalených predmetov a používaného slengu.

Prevažnú časť cestujúcich tvoria čitatelia. Najčastešie sa čítajú denníky a týždenníky, z mesačníkov sú rozšírené viac ženské, ako mužské. Niektorí sa špecializujú na jednu oblasť - napr. reality, a preto majú viac kusov časopisov. Vzácnejší sú knihoví čitatelia. Študenti si precházdajú poznámky, či skriptá. Niektorí cestujúci zvládajú cudzie jazyky.

Ak máte miestenku, ešte nie je isté, či tam vydržíte sedieť celú cestu. Budete skúšaní mnohými nástrahami: nefungujúce kúrenie, prípadne svetlo, ktoré nesvieti a ak svieti, tak píska. Netesniace okno, ktoré sa nedá úplne zavrieť a vy podľa počasia budete opršaní, alebo primrznutí k námraze na stene. Niekedy sa stane, že v kupé cestuje pes, milé zviera, pokiaľ si od strachu nevyrieši svoju malú potrebu na dlážku. Keď miestenku nemáte a cestujete v tom "najsprávnejšom" čase, tak spoznáte niekoľko ľudí dosť zblízka.

Toto všetko a ešte viac som neabsolvovala už niekoľko týždňov a keďže opakovanie je matkou múdrosti, rozhodla som sa opäť cestovať vlakom.


moje lásky | stály odkaz

Komentáre

  1. cestu vlakom som absolvovala
    pred pár dňami... nebolo to zle, isli sme ic-ckom, vlak poloprázdny... najviac ma vsak dojala pani na stanici, u ktorej sme kupovali listky... poziadali sme ju aby sa pozrela, aky je pre nas najvhodnejsi spoj a ona na to zadrela, ze to sme uz davno mali mat zistene, ona nie je informator... tak do kelu na co tam je? to mozem aj automatu povedat co chcem a vopchat mu niekam prachy...
    publikované: 14.03.2005 23:53:33 | autor: ywana (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. tak nejak
    ale hlavne, ze nestracas chut, nadhlad, humor i dar pozorovaci
    publikované: 15.03.2005 07:40:10 | autor: Spirit (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. Spirit
    a to mi všetci známi hovoria, že som slepá... nie, nie som, len si bežne nevšímam to, čo ostatní :)
    publikované: 15.03.2005 08:02:12 | autor: lulla (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. lulla
    ostatni si vsimaju len cenovky v obchodoch..
    publikované: 15.03.2005 08:16:25 | autor: Spirit (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. ZS, a.s.
    :), uz tyzden pisem list-staznost zeleznicnej spolocnosti, nechces/te sa pridat? mozem ho tu uverejnit a dopisete co chcete .. :)
    publikované: 15.03.2005 08:25:19 | autor: siajen (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. a kvoli comu
    sa chces stazovat?
    publikované: 15.03.2005 08:36:03 | autor: lulla (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. tiez sa nam stalo
    v sobotu sme boli s dmibom pracovne trochu pobehat po Ke. Kedze on je velky fanda vlakov, museli sme samozrejme cestovat tou velkou funiacou masinou. Cesta tam v pohode, cesta spat mierne "zabavna". Totiz trosku sme sa prebehli. V momente ked sme si kupili listky na nas vlak s odchodom o 15.15(bolo presne 15.00) zahlasil si mily hlas, ze mame ukoncit nastup,nas vlak na kolaji neviem kolkej prave odchadza. Bezali sme odusu cez celu zeleznicnu, vybehli na nastupiste pri kolaji neviem kolkej a tam sa na nas pobavene usmieval sprievodca v pohode sa opierajuci o zabradlie. Totiz ten vlak kedysi odchadzal o 15.05 a oni este nestihli zmenit hlasenie. Takze takuto srandu tam maju kazdy den o 15.00.
    publikované: 15.03.2005 12:12:52 | autor: Lemy (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. Lemy
    dosť dobré :))
    publikované: 15.03.2005 12:59:25 | autor: lulla (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014