lulla

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Svetlo

je elektomagnetické žiarenie s vlnovými dĺžkami približne 380-780 nm.

Sú veci, ktoré existujú snáď odjakživa a stále nás sprevádzajú. Niekedy si ich vôbec neuvedomujeme, inokedy ich vnímame tak intenzívne, že nám môžu zmeniť náladu, navodiť rôzne príjemné či nepríjemné stavy, inšpirovať nás, vzbudzovať predstavivosť či vynárať vzpomienky. Jednou z takých vecí je aj svetlo.

Vlnová dĺžka svetla je rozhodujúcou charakteristikou pre výsledný vnem farby svetla: krátkovlnné svetlo vníma oko ako fialové alebo modré svetlo, dlhovlnné svetlo vníma ako červené svetlo. Pri určitej kombinácii svetla rôznych vlnových dĺžok vzniká vnem bieleho svetla.

Sklenený hranol rozkladá svetlo na dúhové farby t.j. červená, oranžová, žltá, zelená, modrá, fialová. Tento farebný pás sa nazýva spektrum. Pri miešaní farebných svetiel sa farby sčítavajú. Miešaním troch základných, alebo primárnych farieb červená, zelená a modrá, môžeme podľa intenzity tej ktorej farby dosiahnuť rôzne odtiene farieb. Je veľký rozdiel medzi miešaním farebného svetla a farbív, pretože pri farbivách sa farby odčítavajú a naopak pri svetle sa farby sčítavajú.

Spomeňte si, ako reagujete, keď vidíte dúhu. Nezovrie vám na chvíľu srdce? Nevynorí sa vám vtedy v mysli nejaká túžba, či nesplnený sen, prianie? S dúhou prichádza určitá melanchólia.

Samozrejme, že svetlo sa neobjaví len tak z ničoho nič. Zodpovednosť zaň nesie svetelný zdroj.

Svetelný zdroj - predmet alebo organizmus vydávajúci svetlo, ktoré vzniká premenou z inej energie (prvotný, primárny zdroj svetla), alebo pôsobiaci ako zdroj svetla odrazom, lomom alebo rozptylom svetla iných zdrojov svetla (druhotný, sekundárny zdroj svetla), napr. obloha, strop pri nepriamom osvetlení.

Rozlišujú sa prirodzené zdroje svetla ( Slnko, Mesiac, svietiaci hmyz, ryby, rádioaktívne a i. minerály) a umelé zdroje svetla, ktoré delíme na spaľovacie (fakľa, sviečka, kahan atď.) a elektrické (žiarovky, výbojky a pod.)

Svetelné lúče pri dopade napríklad na vodnú hladinu pod určitým uhlom sa odrážajú pod rovnako veľkým uhlom ako dopadali, ale v opačnom polpriestore. Časť lúčov preniká do vody, a preto je odrazené svetlo o čosi slabšie.

Tu sa dostávame k javom, bez ktorých by samotné svetlo nebolo tak zaujímavé. Všimli ste si napríklad, keď idete užšou ulicou, ako sa svetlo odráža od okenných skiel na jednej strane ulice a vytvára nádherné obrazy na fasáde protiľahlej strany? Alebo obyčajný pohár s vodou na našom stole dokáže byť tak fascinujúci vytváraním odrazov, lomov, tieňov...? Ako dokáže na našu psychiku tlačiť svetlo pred búrkou? Alebo ako sa mení naše vnímanie milovanej osoby so zmenou svetla? Myslíte, že vás sa to netýka? Že sme odolní voči pôsobeniu svetla? Nie, nie sme, len sme si to možno doteraz neuvedomovali.


moje lásky | stály odkaz

Komentáre

  1. Nie na to cas,
    zial, mnohi si to povieme. A o kolko pekneho sa tak oberame. Ruku na srdce, kedy naposledy sme mali moznost sediet pod stromom na lavicke,alebo len tak na trave a sledovat mihotave luce v korunach stromov sprevadzanych jemnym sumom listia vo vanku. Pomaly ani niet kde. A tak registrujeme "otravny" slnecny luc, snaziaci sa preniknut k nam cez spustene zaluzie umoznujuce sero v miestnosti aby sme mohli dlhsie hladiet do obrazovky monitoru. I to je svetlo, neprave, klamlive, niciace nas zrak a predsa pre kolkych fascinucejsie ako slnecne hry vonku.
    publikované: 22.03.2005 12:40:12 | autor: Jula (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. velmi
    zaujimavy vedecky empiricky i metaforicky pohlad na svetlo. Clovek, ktory tak obdivuje svetlo, vie asi vychutnat i tmu
    publikované: 22.03.2005 21:40:22 | autor: Spirit (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. :)
    Jula, casu je dost, len ludia kvoli sedemu zavoju beznych a nebeznych problemov ci trapeni nevidia (alebo nechcu vidiet)

    Spirit, v tme je svetlo viditelnejsie (aj hviezdy vtedy ziaria)
    publikované: 23.03.2005 08:39:27 | autor: lulla (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014