lulla

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Hlad po poznaní

Vieme toho dosť? Komu stačia vlastné vedomosti?
Neustále ma prenasleduje pocit, že nič neviem. Možno to poznáte. Nasávate do seba čoraz viac informácií a zakaždým iba zistíte, že problematika, o ktorú sa zaujímate sa rádovo rozrastá. A vy ste iba zakusli.
V takej chvíli nemám odvahu ozvať sa, že niečo viem. Ticho sa prizerám a pozorne počúvam odborníkov. Mám obrovský rešpekt pred tými, čo vedia. Zo zatajeným dychom, takmer na kolenách upieram moje zmysly na ich sloniu veľkosť. Obdivujem ľudí, ktorí sú naplnení poznaním.
Ale na druhej strane, nepáčia sa mi osoby, ktoré vyhlasujú, že vedia a pritom...

pocit | stály odkaz

Komentáre

  1. Som na tom podobne.
    volakedy som citala (ani neviem, ktory mudry clovek to povedal): "Je smutne, ze hlupaci su taki sebaisti a ludia mudri plni pochybnosti."
    publikované: 13.01.2005 12:04:48 | autor: Jula (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. každý
    je v niečom odborník. Myslím, že to, čo vieš ty, neviem ja a naopak. Si pre mňa odborník. Rozdiel medzi tými, ktorých považujeme za odborníkov a nami je iba ten, že oni to o sebe hovoria. Samozrejme, česť skromným výnimkám, skromným skutočným odborníkom. Ako sa len častokrát usmievam, keď vidím na významnom mieste povedzme na ministerstve človeka, ktorého poznám a poznám jeho profesionálnu minulosť ...
    publikované: 13.01.2005 13:48:07 | autor: bowden (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. Pokračuj
    Pokračuj v "pojedaní" vedomostí z akejkoľvek oblasti, všetko čítaj, vnímaj o všetko sa zaujímaj, hlavne nech ťa to baví. A zrazu uvidíš, že vieš viac ako ostatní. Začni tvoriť s tým čo vieš a pokračuj vo vnímaní "prírody" - všetkého, čo z nej vzniklo - od baktérií až po blbých ľudí. Uvidíš súvislosti a nikto ťa neprekoná, pretože vieš 10 možností v jednej sekunde, kým iný ešte nič nespravil, nereagoval, nevyjadril sa a pod. Napísal som to tak, aby si to pochopila teraz, kým vieš, že nič nevieš. Potom to bude nepodstatné, keď budeš vedieť, že vieš, čo sa deje (a nie, že nič nevieš). Nájdeš úplne iný pohľad a miesto na svete, vo vesmíre. Budeš ináč rozmýšľať, budeš niekto iný. Schránka bude ľudská a o to viac si vychutnáš svoje bytie a jeho cítenie, ako teraz keď nič nevieš. Myseľ však naberie inú podobu, budeš niekto úplne iný, ale súčasťou toho iného budeš aj ty. Prekonáš sama seba, ale budeš to ty. Prekonáš Boha, (Alaha, Budhu, Šivu a všetkých ľudských bohov) a budeš vedieť ako myslia bohovia i ľudia. Možno dokážeš svojím vnímaním aj to, čo on - vytvoriť existenciu vesmíru, jeho vzťahy, zem a život (hoci to nie je celkom tak, ale to pochopíš podľa seba neskôr). Ďalšou podmienkou na prekonanie svojho a ľudského chápania je konanie. Viem, že budeš úplne mimo, ak sa rozhodneš pre pokračovanie, ale to všetko prekonáš, poznaním zostaneš na zemi a budeš človek, aký si aj teraz. :-))))))
    publikované: 13.01.2005 14:33:36 | autor: Arkanoid (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. Zhrnutie je v Sokratesovi
    Viem, že nič neviem...
    publikované: 13.01.2005 15:07:45 | autor: Gaba (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. 2 Arkanoid
    Na com ides?
    publikované: 13.01.2005 16:03:29 | autor: Humusak (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. raz som pocul je dnu mudru vec o mudrosti ludi -
    kvalitne poznanie cloveka sa pozna podla toho, ci sa dokaze divat na veci a popisovat ich aspon styrmi odlisnymi sposobmi.
    publikované: 13.01.2005 17:01:24 | autor: siajen (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. hmm...
    Ja sa tiež cítím niekedy,ako najväčší neschopný hlupák a obdivujem každého kto niečo vie.Ale zatiaľ to mám za sebou, a aj tak dokážem obdivovať iných... Takže síce možno zatiaľ neviem všetko(možno nič),ale jedno viem určite- naučím sa!

    for Arkanoid:Vime o čom hovoríš, a predsa tomu nerozumiem... To asi preto, lebo som síce už počul(resp.čítal) mnoho slov, no mám malo zážitkov. A mam na teba otázku:Naozaj je cesqta nekonečná?A Existencia je tu len sama pre seba, bez žiadneho dôvodu?
    publikované: 13.01.2005 20:42:25 | autor: enyon (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. tam má byť cesta
    ...
    publikované: 13.01.2005 20:43:51 | autor: enyon (e-mail, web, neautorizovaný)
  9. Prave si prejavila svoju mudrost
    uctou k mudosti inych. To je ta prava mudrost, pretoze absolutnu mudrost nedosiahne nik. Cim viac vieme, tym vieme viac, co vsetko nevieme. Pestuj v sebe premyslavost, nie mnohoucenost, pretoze v dnesnom svete informatiky, nie je problem najst akukolvek informaciu, ale coraz tazsie je poznat jej relevantnost, aktualnost, originalnost, kontext, vyznam a skratka vsetko to, co ak clovek vie, alebo intuiciou vyciti, umoznuje mu mat prehlad, vediet sa orientovat, mat naskok pred inymi a nakoniec aj dokazat, v tomto nelahkom svete, byt stastny. A to, prave tebe velmi prajem.
    publikované: 13.01.2005 23:55:26 | autor: Spirit (e-mail, web, neautorizovaný)
  10. re: Jula
    Russel
    publikované: 14.01.2005 00:01:24 | autor: Spirit (e-mail, web, neautorizovaný)
  11. 2 siajen
    neber tento komentar vazne, ale je to to prve, co ma napadlo urobit, hned potom ako som si precitala Tvoj koment :)
    siajen - nejasi / jenias / iasjen / sienaj
    publikované: 14.01.2005 01:28:24 | autor: essence (e-mail, web, neautorizovaný)
  12. Frana Drtikol
    Toto som cital v jednej kniho od Drtikola a myslim, ze sa to sem hodi:

    Kdo vi, a nevi, ze vi, spi. Probudte ho.
    Kdo nevi, a vi, ze nevi, je prosty. Poucte ho.
    Kdo nevi, a nevi, ze nevi, je hloupy. Vyhnete se mu.
    Kdo vi, a vi, ze vi, je moudry. Nasledujte ho.
    stare arabske prislovi

    myslim, ze je len dobre, ze citis potrebu vediet
    V dnesnej dobe je vasak dobre rozlisovat medzi datami a informaciami. Hovorime si "informacna spolocnost", ale nie vsetko co sa na nas zo vsadial sype su uzitocne informacie. Treba si vediet vyberat a byt citlivejsi na to, co je pre nas v danej chvili uzitocne
    publikované: 14.01.2005 02:38:31 | autor: wa (e-mail, web, neautorizovaný)
  13. pre essence .. :)
    v pohode. len nie celkom tak som myslel to chapanie veci aspon styrmi roznymi sposobmi .. (v podstate si uviedol jeden :)
    publikované: 14.01.2005 11:03:50 | autor: siajen (e-mail, web, neautorizovaný)
  14. som rada,
    že je toľko názorov na túto problematiku a že sa na to každý pozerá inakšie :)
    publikované: 14.01.2005 17:42:26 | autor: lulla (e-mail, web, neautorizovaný)
  15. Odpovede
    Humusakovi: neuveríš, ale na žiadnej povzbudzujúcej látke. Je to len môj život.

    Enyon: tak, tak, zážitky sú poznanie. Cesta je nekonečná z nášho chápania, ale ukončuje ju náš život, ako ho chápeme a zažijeme. Ale celkom to tak nie je. Je tu oveľa väčší zmysel existencie. Ale o tom v mojej knihe niekedy tento rok. Existencia má dôvod, dôvodom je však tvar bytia. Chceš to ešte vedieť? Alebo si zistíš zatiaľ základ poznania, ktorý ľudia o sebe, svete a existencii majú a potom pochopíš ďalšie veci, mimo toho všetkého, avšak súvisiaceho?
    publikované: 14.01.2005 22:20:03 | autor: Arkanoid (e-mail, web, neautorizovaný)
  16. Humusakovi
    "špeciálnou" zmesou posypané pukance
    publikované: 14.01.2005 22:31:47 | autor: Arkanoid (e-mail, web, neautorizovaný)
  17. uf, lulla
    si to tu roztocila :)
    publikované: 14.01.2005 23:33:44 | autor: Spirit (e-mail, web, neautorizovaný)
  18. pre siajen
    ja viem, ako si to myslel, ver mi. Preto som chcela, aby si ten komentar nebral vazne. Len vzdy pri Tvojom mene rozmyslam, ze ako asi vzniklo a preto ten ulet :)
    publikované: 15.01.2005 04:54:22 | autor: essence (e-mail, web, neautorizovaný)
  19. for Arkanoid
    ja len že ked si v mojéj vymislenickej hlvavičke spojím všadeprítomú existenciu a teóriu strún, tak sa zamýšlam z čoho tá struna existuej... A tak ma napadlo, že ten jednorozmerný pásik energie (teda struna) existuje sám zo seba. Preto sa pítam či existencia existuje sama zo seba...
    publikované: 17.01.2005 20:19:31 | autor: Enyon (e-mail, web, neautorizovaný)
  20. Pre Enyon
    Struny sú zatiaľ len teória, s ktorou sa počíta akoby už bola potvrdená, resp to k tomu vedie, že sa to dokáže. Myslím, že ťažko takto niečo zistíš. Otázka je skôr takto: z čoho vznikol veľký tresk a z čoho to, z čoho vznikol veľký tresk. Má mravec šancu zistiť, že žije v galaxii? Odpoveď je v tebe.
    publikované: 18.01.2005 12:47:15 | autor: Akranoid (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014