lulla

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Doba

Zdá sa vám, že žijete v správnej dobe?
Niečo sa stane. Problém, nešťastie, alebo udalosť, ktorá ma paralyzuje. Mám pocit, že všetko naokolo sa zastavilo. Iba v mojej hlave sa točí koleso, na ktorom je namotaný obohraný film. Film s názvom "Vývoj človeka od doby jaskynnej". Stlačí sa vypínač a film sa spustí.
Obraz sa začína niekde v jaskyni. Pri ohni sedí rodina, či tlupa. Pre každého je najdôležitejší ten kus mäsa, čo drží v ruke, o nič iné sa nestará.
Nasleduje strih a film pokračuje niekde v dobe Veľkej moravy. Oblečení ľudia, vo vlastných obydliach, s pestrejšou stravou a hierarchiou, s úžitkovými predmetmi a skrotenými zvieratami...
Ďalšia časť sa odohráva vo francúzskom stredoveku, v parížskom prostredí bojov, smilstva, žobrákov, sluhov, voňaviek, rozmarov...
Obraz vidieka 19. a začiatku 20. storočia na slovensku, s drevenicami, lúkami a Štúrovcami ma priblíži k súčasnosti.
Tu film končí ukazujúc mi všetky vymoženosti dnešnej doby a ako bodku mi predostrie otázky: Chcela by si vtedy žiť? Bol by vtedy ten problém, nešťastie, udalosť, čo ťa trápi? Aké by si mala vtedy možnosti na riešenie? Trápilo by ťa to vtedy? Zaťažovala by sa vtedy toľko duševne?

pocit | stály odkaz

Komentáre

  1. nie
    nemala by si rovnake problemy.
    Nie, nemala by si rovnake moznosti.
    Nie, netrapilo by Ta to, mozno iritovalo.

    Ano... napriek tomu vsetkemu, by som chcel zit v dobe, v ktorej nezijem.

    Ale film nezastavim.
    Premietaci stroj je dnes tak zlozity, ze jednoducho neviem najst vypinac.
    publikované: 19.02.2005 23:31:02 | autor: CyberGhost (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. Ked premyslam
    nad zdrojmi poznania historie, dospejem k nazoru, ze nas pohlad na minulost je skresleny. Je to vidiet aj pri tvojom nazore na pracloveka. Vobec by ma neudivilo, keby bola objektivna pravda taka, ze zili bohatsie i mudrejsie ako my. To, ze si uvedomujes spojitost s celym predoslym zivotom cloveka na Zemi je velmi dobre a rozumne. A snad uz len jeden citat: "Mozno su aj lepsie svety, ale tento je nas".
    publikované: 20.02.2005 11:04:40 | autor: Spirit (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. samozrejme
    že môžeme iba tápať, ako sa kedysi žilo... (určite jaskynní ľudia poznali rozloženie hviezd, správanie zvierat, počasie, živú aj neživú prírodu - občas sa môže zdať, že žili v úplnej idyle, no aj oni museli prekonávať množstvo problémov a prekážok)
    Tento článok je akousi spoveďou, čo mi prebehne v mysli, keď na mňa doľahne ťažoba. Niekomu možno v takej chvíli napadne riešenie problému. Mne sa zjaví svet minulý a začnem porovnávať.
    publikované: 20.02.2005 12:18:06 | autor: lulla (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. dolezite
    je snad, za aj ked ta hned nenapadne riesenie, tak ho hladas a snazis sa mudro. Vela ludi sa len opije, alebo vyzuri na nevinnom.. A vari na teba nieco tak dolahlo?
    publikované: 20.02.2005 12:39:32 | autor: Spirit (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. teraz nie
    ale občas sa stáva
    publikované: 20.02.2005 13:16:15 | autor: lulla (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. Áno
    ja osobne si myslím a dúfam, že žijem v správnej dobe. Nepotrebujem k životu nejaký veľký luxus, ale teplú posteľ by som za studenú jaskyňu nevymenila. Chýbalo by mi aj niekoľko iných vecí, napr. aj internet s blogmi a s Vašimi príspevkami... ;)
    publikované: 20.02.2005 17:50:17 | autor: laskonka (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. Ešte niečo:
    Skôr by ma zaujímal život v budúcnosti. Čo všetko bude možné za takých 1000.... rokov? Ale tam je potom ďalšia dôležitá otázka, či bude ešte existovať "náš svet".
    publikované: 20.02.2005 17:54:18 | autor: laskonka (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014